Dag van de Franse taal

16.11.2016

Dag van de Franse taal

Donderdag 10 november was het de Dag van de Franse taal. De Vereniging Levende Talen moedigt alle docenten Frans aan om deze dag te vieren en daar doen we op het Ostrea Lyceum graag aan mee. In de ochtendpauze werden er in de aula ‘pains au chocolat’ en petit croissants verkocht. Op de locatie Bergweg werd Jan Janssen uitgenodigd voor een praatje over zijn wielercarrière die in Frankrijk werd bekroond met een eerste plaats in de Tour de France van 1968.

Leerlingen van de 2e, 3e, en 4e klassen van het vwo luisterden naar de belevenissen van de oud-coureur. Janssen vertelde over zijn ontberingen en successen tijdens etappes en trainingen in het Franse land. Hij werd door de Franse supporters toegejuicht en leerde de Franse taal door een groot doorzettingsvermogen te koppelen aan lef en flair. Zo lukte het hem om te ontkomen aan een boete; terwijl Jan acteert dat hij geen Frans verstaat wordt hij door de gendarmerie herkend. Dat hij de agenten voor de gek houdt wordt hem vergeven: monsieur Janssen is immers in Frankrijk ‘un champion cycliste’!

Na afloop van de vertelling vormt zich een lange rij wachtenden die met Jan Janssen op de foto willen en een handtekening vragen voor een opa of een ouder. Ook leerlingen die de lezing niet hebben bijgewoond sluiten aan in de rij. Zij herkennen de coureur niet maar het is duidelijk een mijnheer die bekend of beroemd is en dan is een handtekening een kleine overwinning. Gelukkig heeft mijnheer Janssen heel veel geduld en gaan alle wensen in vervulling!

Yvonne de Ridder

« ga terug