Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

 • 29 mei t/m 9 jun Derde afnameperiode rekentoets 2F, 3F
 • 2 jun Doorloop Ostrea Stage Event (9.30-16.15 uur)
 • 5 jun Deze week: mountainbiken/skaten/kanoën Hollandse Hoeve (sportklas 1) en Atletiek AV'56 (sportklas 2)
 • 5 jun Tweede Pinksterdag; vrij
 • 7 jun Afname rekenexamen BK4, H4, M3
 • 8 jun Excursie Antwerpen H2
 • 9 jun Leerlingen vrij na 12.20 uur ivm onze jaarlijkse pv-activiteit
 • 13 jun Excursie Blijdorp H4 (8.15-16.30 uur)
 • 14 jun Bekendmaking uitslag CE eerste tijdvak
 • 15 jun Excursie Goese Sas H1C en H1E (12.30-16.00 uur)
 • 16 jun t/m 17 jun Ostrea Stage Event (locatie de Mythe)
 • 19 jun t/m 22 jun Start CE tweede tijdvak
 • 19 jun Deze week: eindactiviteit sportklas 1 klimbos De Zeeuwse gasten, sportklas 2 Natural High en sportklas 3
 • 23 jun Eindfeest Festivuzz (onderbouw)
 • 23 jun Solar race Terneuzen H4 (met na in pakket)
 • 17 jul t/m 25 aug Zomervakantie
Van de afdelingsleiding

Beste ouder(s)/verzorger(s),

We gaan het laatste deel van dit schooljaar in. In Giro-termen: er volgt nog een lange tijdrit tot vrijdag 14 juli.

Terugkijkend op de afgelopen weken: na een wat druilerige meivakantie moesten de examenklassen beginnen aan hun centrale examens. Die periode is zojuist afgelopen en nu is het wachten op de uitslag die op 14 juni bekend wordt. Mocht het niet in één keer zijn gelukt, dan is er meestal nog een kans van slagen in het tweede tijdvak. Voor de andere leerlingen zijn er nog ongeveer vier lesweken, waarna er op een aantal opleidingen toetsweken volgen. Nog even een tandje erbij om het verschil te maken!

In de laatste periode zijn er tal van excursies en vindt op 16 en 17 juni in De Mythe het fameuze Ostrea Stage Event plaats. Een prachtige activiteit, een bezoek meer dan waard! Kortom, er komen voor zowel u, de docenten als voor uw zoon/dochter spannende weken aan. Namens ons alvast veel succes!

De afdelingsleiders
 

Lees verder...
Thema-avond van de ouderraad

“Preventie alcohol en drugs”

De jaarlijkse thema-avond op het Ostrea Lyceum werd dit jaar gehouden op woensdagavond 12 april 2017. Rond de klok van 19.00 uur druppelden de ouders en ook veel kinderen binnen onder het genot van een kopje koffie met paaseitjes. De ouderraad ontving alle aangemelde gasten enthousiast. De gastspreker van de avond, Joop Gottmers, had er zin in. De presentatie zou beginnen om 19.30 en voor die tijd was er ruimte om bij de infostand, waar Saskia en Rob stonden namens Indigo, langs te gaan voor de nodige extra informatie.

Joop begon de eerste helft van de avond met het voorlichten over alcohol en drugs. Hij vertelde hoe drugs werd gemaakt, waar het hoofdzakelijk vandaan kwam, wat het doet met je brein en hoe het je leven kan beďnvloeden op een negatieve manier. Hij legde uit dat voorlichting al vroeg moet beginnen en bij voorkeur vanuit thuis al. Hoe meer kinderen weten wat de gevolgen kunnen zijn, hoe beter het is. Veel vragen werden beantwoord en een ‘Oh’ en ‘Oh, echt?’ waren veel gehoorde reacties. Het verhaal werd goed en indrukwekkend verteld. Je kon merken dat zijn verhaal binnen kwam. 

Lees verder...
Thema-avond van de ouderraad
Kaartjes Ostrea Stage Event te koop!

Internet bepaalt tegenwoordig grotendeels ons leven. Typ maar eens een letter in een zoekmachine in en het Internet weet direct waar jij naar op zoek bent. Zelfs de ideale partner kun je tegenwoordig vinden via Internet; de computer bepaalt met wie jij de beste match hebt. Het Internet beďnvloedt steeds meer ons leven. Hoe ontsnappen we aan de regeldrang en afhankelijkheid van het Internet? Hoe kunnen we onze eigen keuzes maken?

Tijdens het Stage Event op 16 en 17 juni in theater De Mythe worden mogelijke oplossingen aangeboden voor bovengenoemde problemen. Het thema van het Ostrea Stage Event is 'Search'. Ook dit jaar kunt u een wervelende show met toneel, muziek, acrobatiek, cabaret en dans verwachten.

Kaartjes zijn in de voorverkoop te koop op het Ostrea Lyceum in de kantine van locatie Fruitlaan en Bergweg en bij het leerlingenloket op locatie Elsdorplaan. Ook op 16 en 17 juni zijn er mogelijk nog kaartjes te koop in de Mythe. Wees er echter snel bij!

 

Lees verder...
Kaartjes Ostrea Stage Event te koop!
Hardlopen voor Edukans

‘Een kind dat leert, is een kind met kansen. Want op school leer je veel meer dan lezen, schrijven en rekenen. Je leert voor jezelf opkomen. Je talenten ontwikkelen. Wat je op school leert, is voor altijd’ aldus Edukans.

Dit schooljaar zet het Ostrea Lyceum zich in voor het goede doel Edukans.  Edukans werkt in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Op 30 en 31 mei liepen de leerlingen uit de eerste en tweede klassen van de mavo en havo hard voor Edukans. Iedere leerling liet zich sponseren. De tussenstand is € 1700,- en de verwachting is dat dit bedrag nog zal oplopen tot € 3000,- voor het goede doel! Bedankt voor jullie inzet!

Groetjes,
Het jaaractieteam


 

Lees verder...
Hardlopen voor Edukans
Vertaalwedstrijd Klassieke Talen

"Vos videte, quid aliae isto loco feminae faciant". Jullie moeten maar bekijken wat andere vrouwen van jullie stand doen. Cicero was zeer bezorgd over de dreigende situatie in Rome en vroeg zich af of zijn vrouw en dochter niet beter naar hem toe konden komen. Gymnasiumleerlingen Latijn van alle Zeeuwse scholen werden uitgedaagd deze indringende brief van Cicero aan zijn vrouw te vertalen tijdens de jaarlijkse Zeeuwse vertaalwedstrijd klassieke talen. De leerlingen Grieks hielden zich bezig met een tekst van Homeros.

De vertaalwedstrijd vond dit jaar plaats op 12 april en was georganiseerd door het Reynaertcollege in Hulst. De ruim 70 deelnemers van verschillende scholen in Zeeland werden samen met hun begeleiders gastvrij ontvangen. Onze 9 eindexamenleerlingen Latijn hadden er veel zin in. Helaas konden de 4e en 5e klassers niet mee vanwege de toetsweek.

 

Lees verder...
Vertaalwedstrijd Klassieke Talen
Randhof

Op donderdag 13 april hebben zeven meiden van havo 4 en havo 3 geheel vrijwillig een beautydag in Randhof georganiseerd met als doel om eens 'bij de buren' te kijken en of het misschien iets is voor een latere opleiding.

De meiden kregen eerst een workshop handmassage van een oud-leerling, Linda. Vervolgens gingen ze op elkaar en op de begeleiding, Yvonne van de Horst en Kiki Lassooy, oefenen. Ook de kunst van het nagellakken werd hen onderwezen. Na de gezamenlijke koffie en thee in de kantine kregen ze een uitleg van Lia, medewerker van Randhof, over hoe om te gaan met deze doelgroep; bejaarden. Er werd bijvoorbeeld ingespeeld op het feit dat sommige ouderen niet goed kunnen horen, epilepsie hebben, dement zijn of anderszins. Dit alles liet de meiden niet weerhouden om enthousiast te blijven. 

Lees verder...
Randhof
Bezwaar foto's

Ook in de loop van volgend schooljaar zullen er weer foto's van de school met haar leerlingen worden gemaakt t.b.v. publicatie- en reclamedoeleinden. Dit betreft o.a. foto's voor de flyers voor het open huis en voor de schoolgids van volgend schooljaar. Wanneer u er bezwaar tegen heeft dat foto's waarop uw zoon/dochter in beeld is hiervoor gebruikt worden, kunt u hiertegen bezwaar indienen tot 7 juli a.s.

Hiervoor kunt u dan een e-mail sturen naar de heer Knuijt (knu@ostrealyceum.nl) en daarin de naam en de klas van uw kind vermelden.
 

Lees verder...
Boekhouddiploma’s uitgereikt in vwo 5!

Op 14 maart hebben 9 leerlingen uit vwo 5 deelgenomen aan het Associatie-examen Basiskennis Boekhouden (BKB)/Elementair boekhouden. Het twee uur durende examen is digitaal op school afgenomen. De leerlingen hadden zich goed voorbereid en iedereen is dan ook geslaagd: Anne Dek 8,7; Damian Earl 8,1; Pepijn de Jonge 8,5; Jurriën Karelse 8,2; Donja van Liere 7,3; Jordy Maljaars 7,1; Yvette Rijswijk 6,5; Eliza Vermare 6,7 en Naomi Vermuë 7,8. Zij verdienen een felicitatie!

Anne Rotsaert 

Lees verder...
Boekhouddiploma’s uitgereikt in vwo 5!
In de finale van Bizzkids!

We hadden drie teams in de halve finale en mochten uiteindelijk met één team deelnemen aan de finale van de Bizzkidz nationale managementcompetitie. Dus op zaterdag 8 april samen met Pepijn de Jonge, Niels Harthoorn en Roel Veenstra (uit vwo 5) naar Amsterdam om in het bezoekerscentrum van de Nederlandse Bank de finale te spelen.

Om 7.17 uur vertrokken we met de bus uit Goes naar Roosendaal (de treinen reden niet). Roel stelde om 6 uur vast dat er zo vroeg in de morgen geen bussen van Kamperland naar Goes reden en had de 26 km van Kamperland naar Goes met de fiets in 1 uur afgelegd (chapeau!). Uiteraard hebben we de aansluitende trein in Roosendaal gemist, maar gelukkig was daar de intercity direct die ervoor zorgde dat we toch nog op tijd in Amsterdam aankwamen. Nog een ritje met de tram en om 11 uur precies kwamen we aan bij de Nederlandse Bank. Sommige leerlingen waren nog nooit in Amsterdam geweest en hadden ook nog nooit in een tram gezeten. Waar zo’n uitstapje allemaal niet goed voor is!

Lees verder...
Sneeuwparels 2017

Sneeuwparels 2017 was weer een geslaagde sneeuwtrip! Met een volle bus, 58 personen (leerlingen en begeleiding), gingen we op 24 februari met de bus naar Oostenrijk, bestemming Radfeld, om tot en met 4 maart daar onze ski en snowboard-skills weer te gaan tonen. Britt en Vita uit leerjaar 2 geven hieronder hun bevinding.

Wij zijn Britt en Vita en zijn dit jaar mee geweest met Sneeuwparels 2017. Wij vertrokken op 24 februari.
 

Lees verder...
Sneeuwparels 2017
Wie wil er voor thuis een microscoop?

Er zijn nog enkele microscopen te koop! Voor leerlingen van het Ostrea Lyceum en/of hun ouder(s)/verzorger(s) bieden wij gebruikte schoolmicroscopen te koop aan. Het gaat om de oudere types, waar je in veel gevallen nog een lampje voor moet zetten. Het spiegeltje is aanwezig, voor het bijbehorende lampje zal zelf gezorgd moeten worden. Deze microscopen werken doorgaans nog goed, maar natuurlijk kunnen er wel gebruikssporen (krasjes e.d.) zichtbaar zijn.

Lees verder...
 
Ostrea Lyceum 2017