Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

 • Let op: deze kalender wordt regelmatig aangepast. Kijk voor de actuele versie op het ouderportaal.
 • 6 apr Nieuwsbrief
 • 9 apr Start periode 4
 • 9 apr Opgave herkansing toetsperiode m4
 • 10 apr CvB personeelsbijeenkomst vanaf 12.45 uur (onder voorbehoud)
 • 10 apr t/m 11 apr Inhalen toetsdagen m4
 • 12 apr t/m 13 apr 24 Challenge
 • 13 apr Opsturen adviezen m@h@t naar ouder(s)
 • 13 apr Deadline 10.30 uur opgave herkansingen SE m4 in ELO
 • 16 apr Excursie Verdronken Land van Saeftinghe m1
 • 17 apr Herkansingen m4
 • 18 apr t/m 20 apr Examentraining m4
 • 20 apr Uitreiken SE dossier m4
 • 23 apr t/m 4 mei Meivakantie
 • 7 mei t/m 8 mei Examentraining m4
 • 9 mei Stuntdag examenklassen Zuid
 • 10 mei t/m 11 mei Hemelvaart en vrijdag 11 mei; vrij
 • 14 mei t/m 28 mei Start C.E. 1e tijdvak m4,h5,v6
 • 21 mei Pinksteren; vrij
 • 29 mei Excursie Blijdorp m3
 • 29 mei Excursie Goese Sas M1A en M1B
 • 30 mei Excursie Goese Sas M1C en M1D
 • 31 mei Sportdag m3 (met lo2 in pakket)
 • 5 jun CKV dag m3
 • 6 jun Excursie naar Antwerpen m2 (met bv in pakket)
 • 7 jun Personeelsbijeenkomst vanaf 13.00 uur (onder voorbehoud)
 • 8 jun Leerlingen vrij na 12.20 uur ivm onze jaarlijkse pv-activiteit (onder voorbehoud)
 • 11 jun Schoolreis m1,2,3
 • 12 jun t/m 13 jun Activiteit vevo m2, h2
 • 13 jun Bekendmaking normering 1e tijdvak
 • 14 jun t/m 15 jun Reserve toetsdag m3, h4
 • 14 jun Eindactiviteit Klimbos (sportklas 1)
 • 15 jun t/m 16 jun Ostrea Stage Event (De Mythe)
 • 18 jun Toetsweek m1,2,3
 • 18 jun Deze week: B-toets DIAtaal m1, h1
 • 18 jun t/m 21 jun Start C.E. 2e tijdvak
 • 22 jun Nieuwsbrief
 • 22 jun Bekendmaking normering 2e tijdvak
 • 6 jul Viering en rapportuitreiking tot 12.20 uur
Van de afdelingsleiding

Hierbij ontvangt u alweer de derde nieuwsbrief van dit schooljaar. Voor de eindexamenkandidaten nadert het einde van het schooljaar. De leerlingen uit bb/kb 4 hebben vorige week hun middelbare schooltijd afgesloten met een traditionele stuntdag en zijn deze week begonnen met hun digitale examens. Vanaf 16 april hebben zij nog de praktijkexamens D&P.

Ook voor de leerlingen uit de overige eindexamenklassen begint het spannend te worden, want de eindexamens komen steeds dichterbij. De laatste toetsweek is achter de rug, alleen de inhaaltoetsen en de herkansingen moeten nog gemaakt worden. Op verschillende afdelingen vindt nog een examentrainingsperiode plaats waarin leerlingen nog de laatste puntjes op de i kunnen zetten en kunnen oefenen in een echte examensituatie. En dan zijn de examens van 14 mei t/m 29 mei. De uitslag horen we op 13 juni.

Binnenkort staan er een paar grote activiteiten op stapel: het Ostrea Stage Event en de 24 Challenge. Over beide activiteiten leest u meer in deze nieuwsbrief.

En natuurlijk zijn er in deze periode altijd weer de schoolreisjes en excursies. Van veel activiteiten die op school plaatsvinden, kunt u de foto’s terugzien op het Instagramaccount van onze school. De moeite waard als u een indruk wilt krijgen van wat er allemaal georganiseerd wordt op onze school.

Ook wordt voorzichtig een begin gemaakt met het nieuwe schooljaar. Veel groep 8 leerlingen kozen het Ostrea Lyceum als vervolgschool. De aanmeldingen worden verwerkt zodat we hen in augustus kunnen verwelkomen als nieuwe leerlingen.

Tenslotte zijn veel collega’s al druk met de op handen zijnde reallocatie. Verhuisdozen worden, voor zover mogelijk, al ingepakt en hier en daar worden kleine verbouwingen gepland om alles in het nieuwe jaar meteen goed van start te kunnen laten gaan.

We wensen alle leerlingen en docenten veel succes met het trekken van de eindspurt richting examens of jaarovergang!
 

Lees verder...
24 Challenge

Vierentwintig uur doorbrengen op school voor het goede doel.

Op 12 april a.s. is het weer tijd voor een inmiddels traditionele activiteit: de 24-Challenge. Een lesmarathon waarbij bovenbouwleerlingen (vanaf klas 4) vierentwintig uur lang uitdagende activiteiten voor het goede doel volgen. Het goede doel van dit schooljaar is Kika (kinderen kankervrij). Om deel te mogen nemen moeten de leerlingen minimaal € 50,- aan sponsorgeld inbrengen. Het opgebrachte sponsorgeld gaat voor de volle 100% naar Kika. Dankzij verschillende sponsoren is het mogelijk om de gehele vierentwintig uur door te brengen met voldoende eten, drinken en ander lekkers.

Op 12 april om 7:00 uur wordt het startschot gegeven met een gezamenlijk ontbijt. 
 

Lees verder...
24 Challenge
Ostrea Stage Event 2018

Het Ostrea Stage Event vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in theater de Mythe in Goes. Het thema dit jaar is 'contrast'. Voor het Ostrea Stage Event hebben 250 leerlingen auditie gedaan, waarvan 160 deelnemers zijn geselecteerd en zij zullen dit jaar op het toneel van de Mythe hun kunsten vertonen op het gebied van muziek, dans, toneel en acrobatiek. Het belooft weer een spectaculaire voorstelling te worden. Er zijn 3 voorstellingen:

 

Lees verder...
Ostrea Stage Event 2018
Op ontdekkingstocht in Rome

Daar stonden we dan op zondagavond 4 maart in Rome na een voorspoedige reis. We hadden er lang naar uitgekeken. Alle deelnemers van klas 4 en 5 gymnasium hadden in de lessen KCV de reis voorbereid door elk een paar klassieke onderwerpen te bestuderen: het Colosseum, het Forum Romanum, de Sint Pieter, Pompeï, de Spaanse trappen, de Trevifontein en nog veel meer. Dit alles is in het Romeboek gebundeld, dat zo een soort reisgids door Rome is geworden. Deze week konden we eindelijk zien hoe het er allemaal in het echt uit zag. Het regende de eerste drie dagen weliswaar veel, maar gelukkig was het niet koud en konden we toch het meeste wel bezoeken. 's Avonds heeft Rome een bijzondere sfeer. Het was echt de moeite waard om zondagavond nog naar het prachtig verlichte Forum Romanum te gaan, een half uurtje wandelen vanaf het hotel.  

Lees verder...
Op ontdekkingstocht in Rome
Bèta Challenge

Volgend jaar start een nieuw vak in mavo 1: Bèta Challenge. In dit vak komen mbo opleidingen en bedrijven de school binnen, zodat leerlingen al vroeg kennis kunnen maken met hun toekomst. Leerlingen krijgen een ontwerpopdracht van een bedrijf en worden in de uitvoering geholpen door mbo studenten. Door dit ontwerp krijgen leerlingen een beter beeld van de toepassing van technologie in verschillende bedrijven, we streven er naar om alle 7 werelden van techniek aan bod te laten komen. De brugklasleerlingen krijgen aan het eind van de brugklas hun eerste opdracht. De eerste periodes worden de lessen gebruikt om alle vaardigheden aan te leren. Heeft u wellicht een interessante ontwerpopdracht die gericht is op techniek vanuit uw bedrijf of instelling, dan horen wij dat graag. Voor vragen of ideeën kunt u mailen naar T. Kleppe (techniekcoördinator): klp@ostrealyceum.nl . Voor meer informatie zie: //www.betachallenge.nl/
 

Lees verder...
Chers lecteurs et lectrices

Op woensdag 28 maart jl. was de prijsuitreiking van de landelijke opstelwedstrijd, uitgeschreven door de Alliance Française. De wedstrijd, waaraan 350 kandidaten meededen, werd eind januari gehouden. Om u een idee te geven waar de kandidaten voor stonden, zal ik de opdracht citeren: En France et aux Pays-Bas on propose aux étudiants de faire un stage social par exemple auprès des personnes âgées ou handicapées. Quels sont selon vous les avantages et les difficultés d’un stage social? En avez-vous l’expérience? Sinon quel type de stage social aimeriez-vous faire? Aux Pays-Bas ou dans un autre pays de l’Union Européenne? Op 15 maart kregen we van de jury te horen dat Manon Verburg uit 6 vwo en Manon de Zwarte uit 5 vwo tot de beste 30 kandidaten behoorden. Alle 30 laureaat, hoe de onderlinge rangschikking zou zijn, zouden we 28 maart vernemen in La Maison de L’Europe, aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Het ligt tegenover het ‘torentje van Rutte’. 

Lees verder...
Chers lecteurs et lectrices
Bizzkidz Management Competitie

Leerlingen uit vwo 5 halve finalisten in strijd ‘Manager van het Jaar’!

Het zijn spannende tijden voor Joni Rensen, Jo-Anne Slager en Jarno Kloet uit vwo 5. Na vier pittige voorrondes hebben zij de halve finale bereikt van de landelijke Bizzkidz Management Competitie. Duizenden leerlingen uit Nederland en België zijn vanaf januari de strijd aangegaan om de titel ‘Manager van het Jaar 2018’. Die titel komt nu een stapje dichterbij met de plaats in de halve finale! De managementgame wordt geheel online gespeeld via www.bizzkidz.nl. Leerlingen vormen het managementteam van hun eigen fictieve onderneming. Zij worden niet alleen geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen in de markt, maar ook met de gevolgen van elkaars beslissingen! De beste teams gaan door naar de landelijke finaledag op zaterdag 14 april bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Daar strijden zij om de titel ‘Manager van het Jaar 2018’ en prachtige prijzen.

 

Lees verder...
OPROEP: vrijwilligers voor de mediatheek gezocht!

Voor de mediatheek aan de Fruitlaan zijn wij dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Werkzaamheden zijn voornamelijk het uitlenen en innemen van boeken aan de balie en uitgifte van PC werkplekken. Indien u belangstelling heeft, kunt u contact opnemen via het mailadres: mediatheek@ostrealyceum.nl of bellen met telefoonnummer: 0113-212020 doorkiesnummer 6001
 

Lees verder...
Excursie Londen 4/5 vwo

Tijdens de reisweek van het vwo waren er 48 leerlingen die van maandag tot en met vrijdag op excursie zijn geweest naar Londen. Op maandag zijn we het Kanaal overgestoken vanaf Duinkerke en ’s middags hebben we een bezoek gebracht aan The Tower of London. Hoofdattractie daar is het bezichtigen van de kroonjuwelen, maar het is ook heel erg leuk om te luisteren naar de Beefeaters tijdens hun rondleidingen. Het hostel waar we logeerden was verrassend schoon. In een hostel zit je weliswaar met zes of meer personen op één kamer, maar er was voor ons wel op elke kamer een eigen toilet en douche.
Dinsdagmorgen hebben we eerst een bezoek gebracht aan Trafalgar Square en zijn we even naar Room 43 van de National Gallery geweest om daar een groot aantal werken van Vincent van Gogh te bewonderen.

 

Lees verder...
Excursie Londen 4/5 vwo
Herhaling: Vrijwilligers gevraagd voor veldwerkexcursie

De biologiesectie vraagt hulp van ouders/verzorgers die graag buiten bezig zijn met leerlingen. Wat is de bedoeling: Alle 1e klas leerlingen van mavo t/m vwo gaan in mei of juni op de fiets een middag naar het Goese Sas om daar een promotiefilm over het Goese Sas te maken. Vertrek bij school is om 8.35 uur of 12.45 uur en rond 12.20 uur of 16.15 uur zijn we weer terug bij school. De leerlingen hebben daarvoor op school tijdens biologie al voorbereidende lessen gehad, dus weten ze goed wat er bij het Goese Sas van hen verwacht wordt. Wat wij in ieder geval vragen is om heen en terug mee te fietsen vanaf school naar het Goese Sas en ter plekke bij het Goese Sas de leerlingen een beetje te helpen (met zoekkaarten die u krijgt) en/of te stimuleren.

 

Lees verder...
Herhaling: Vrijwilligers gevraagd voor veldwerkexcursie
Schrijversbezoeken locatie Zuid

Schrijversbezoeken Buddy Tegenbosch en Elle van den Bogaart.

Op dinsdag 27 maart was schrijver Buddy Tegenbosch te gast op het Ostrea Lyceum, locatie Fruitlaan. Hij kwam mavo 3 leerlingen vertellen over zijn boeken en zijn werk als schrijver. Dat hij dit op boeiende wijze deed, bleek wel uit het feit dat de leerlingen zo’n 70 minuten aandachtig zaten te luisteren. De leerlingen hadden zijn bezoek heel goed voorbereid en als echte interviewers stelden ze hem veel vragen.

Lees verder...
Schrijversbezoeken locatie Zuid
Verslag Thema-avond ouderraad en oproep

“We’ve got talent” door het theatercollectief De Nieuwe Lichting (DNL) op 28 maart 2018 

Op woensdagavond 28 maart jl. waren we met zo’n 120 ouders bijeen in de aula van de Fruitlaan. Stefan en Marieke, de twee acteurs van DNL, gingen ons helpen om te ontdekken waar de talenten van onze kinderen liggen. Wat is eigenlijk talent en in waarin kun je zoal talentvol zijn? Ouders reageerden en zo ontstonden mooie gesprekken. Talent is het vermogen om een activiteit schijnbaar moeiteloos te doen en dat je er dan ook nog energie uit krijgt.

Elk kind heeft wel een talent. Denk aan zingen, omgang met anderen, rekenen, acteren, dansen, sporten, muziek maken, knutselen, tekenen, commercieel inzicht, behulpzaamheid, strategisch denken en humor. Benadruk als ouder het talent van je puber. Hoe komt een talent tot ontwikkeling? Komt het goed tot uiting? Kun je het stimuleren? Tot hoever moet je een talent stimuleren zonder dat het dwang wordt? Wordt het talent gezien door anderen? Is er doorzettingsvermogen om het talent verder te ontwikkelen?

Lees verder...
Verslag Thema-avond ouderraad en oproep
 
Ostrea Lyceum 2018