Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

  • 8 feb Alle leerlingen vrij
  • 9 feb Inleveren PWS vwo
  • 10 feb Voorlichting profielkeuze en vakkenmarkt v3
  • 11 feb Sportklas v3 AA tennistoernooi (onder voorbehoud)
  • 11 feb Opgave inhaal/herkansing vwo
  • 15 feb Deze week: invoeren profielkeuze h3 + v3
  • 16 feb Voorstelling v4 ('t Beest)
  • 16 feb Studiemiddag, leerlingen vrij na het 4e uur
  • 18 feb Presentatie PWS v6
  • 22 feb t/m 26 feb Voorjaarsvakantie
  • 29 feb Deze week: enquête kwaliteitsscholen klas 3
  • 2 mrt t/m 3 mrt Inhaal/herkansing v456
  • 4 mrt Festivuzz feest (Fruitlaan)
  • 8 mrt Vergadering leerlingenraad (loc. Bergweg 3e + 4e uur)
  • 9 mrt Biddag, gewoon les
  • 10 mrt 24 challenge
  • 14 mrt Deze week: minirooster i.v.m. voortgangsbesprekingen
  • 16 mrt Voorstelling 't Beest v4
  • 16 mrt t/m 30 mrt 2e afnameperiode rekentoets 3F
  • 16 mrt Afname rekenexamen m4 (2F/3F) en h5 + v6 (3F)
  • 17 mrt Fotograaf eindexamenklassen (onder voorbehoud)
  • 17 mrt Kangoeroewedstrijd wiskunde
  • 18 mrt Open Podium (aula Bergweg)
  • 22 mrt Voorlichting reisweek
  • 24 mrt Paasviering
  • 24 mrt Identiteitsmiddag personeel
  • 24 mrt Deadline inleveren handelingsdelen en po's
  • 25 mrt Goede Vrijdag, vrij
  • 28 mrt 2e Paasdag, vrij
  • 29 mrt Start toetsweek v6
  • 29 mrt Inhaalmoment rekenexamen v6 (3F)
  • 30 mrt t/m 31 mrt Docentenspreekuur (Bergweg)
  • 31 mrt t/m 1 apr Reserve toetsdag m4, h45, v45
  • 4 apr Deze week: tevredenheid enquête examenklassen
  • 4 apr t/m 8 apr Toetsweek 3 m4, h45 en v45
  • 8 apr Freezing circus v3
  • 8 apr Inzage toetsen v6
  • 11 apr t/m 15 apr Reisweek v45
  • 12 apr Opgave herkansing/inhaal v6, inzien toetsen 1e uur
Van de afdelingsleiding

Beste ouders/verzorgers,

We kijken terug op een drukke en interessante periode. Nét voor de kerstvakantie was er het kerstgala voor klas 3 en hoger en na de vakantie was het nieuwjaarsgala voor de onderbouw. Leerlingen die op de foto gingen, hebben zichzelf inmiddels teruggevonden op de Facebookpagina van oud-leerling Kevin de Jonge. De foto's vindt u hier terug: //www.facebook.com/kevindejongfotografie/ .

Voor Serious Request is al meer dan 11.000 euro opgehaald. Op de eerste maandag van de kerstvakantie reed een bus met leerlingen en docenten van het Ostrea naar Heerlen waar een cheque werd overhandigd met dit mooie bedrag. Ook in de rest van het schooljaar zullen nog acties volgen voor het goede doel. Zo kunnen leerlingen van klas 4 en hoger op 10 maart deelnemen aan de lesmarathon, 24Challenge. De opbrengst van deze dag gaat ook naar Serious Request.

De afgelopen weken verwelkomden we weer heel veel kinderen uit groep 8 en hun ouders. We kijken tevreden terug op vier gezellige, drukbezochte informatieavonden en kijken uit naar de aanmeldingen. We willen in het bijzonder alle leerlingen bedanken die tijdens deze avonden ouders en kinderen rondleidden, de weg wezen, vragen beantwoordden, koffie en thee schonken en demonstraties gaven.

Het thema van het Ostrea Stage Event van dit jaar is Secrets. Leerlingen die graag willen dansen, zingen, musiceren, toneel willen spelen of een ander talent willen laten zien op het podium van theater De Mythe, kunnen zich via de ELO opgeven voor de audities. Het Stage Event vindt dit jaar plaats op 3 en 4 juni, de audities zijn half februari.

De bovenbouwleerlingen van de mavo, de havo en het vwo hebben maandag de laatste toetsen van de toetsweek gemaakt. Klas 3 en 4 bb en kb heeft de periode afgesloten met een bufferweek. Daarnaast zijn de examenkandidaten zich aan het oriënteren op vervolgopleidingen en wordt er vooruit gekeken naar de Centrale Examens in mei.

In maart worden de adviezen gegeven over het te volgen onderwijs volgend schooljaar. Het is wellicht goed om dit te bespreken met uw zoon of dochter zodat hij of zij er nog een schepje bovenop kan doen om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. We wensen een ieder veel succes toe!

Met vriendelijke groeten,

Afdelingsleiding Ostrea Lyceum
 

Lees verder...
Van de decaan basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Klas 2
Op 11 februari maken de leerlingen uit klas 2 kennis met het MBO. Deze Doedag is bedoeld als eerste kennismaking met het vervolgonderwijs. Leerlingen gaan aan de slag en krijgen informatie over de opleiding naar keuze. Dit varieert van de opleiding paardenhouderij op het Edudelta tot veiligheid en vakmanschap op het Scalda in Middelburg.

Na de Doedag oriënteren leerlingen zich verder op de mogelijkheden op het MBO. Onder begeleiding van de mentor werken ze aan diverse opdrachten. Op deze manier worden leerlingen aan het denken gezet richting keuzes die gemaakt moeten worden bij de overstap naar klas 3. Deze keuzes moeten immers in de tweede klas al gemaakt worden.

 

Lees verder...
Excursie Den Haag vwo 3

Museum Boerhaave in Leiden en Escher in het paleis in Den Haag

In het kader van het vak wiskunde zijn de leerlingen van klas V3A en V3B op donderdag 26 november en klas V3C op dinsdag 1 december naar het Museum Boerhaave in Leiden en Escher in het paleis in Den Haag geweest.

In museum Boerhaave volgden de leerlingen het programma: Wiskunde A, B of C? Dit programma is speciaal gemaakt voor het vak wiskunde en helpt leerlingen in de derde klas vwo bij hun keuze voor de richting wiskunde A, B of C in de bovenbouw. Het programma bevat een rondleiding langs de belangrijkste museumvoorwerpen gerelateerd aan wiskunde uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast maken leerlingen in teamverband diverse speelse opdrachten waarin logica, ruimtelijk inzicht, kansberekening en andere aspecten van wiskunde een rol spelen. Na afloop hebben de leerlingen een beter beeld van welk type opdrachten, en dus welk type wiskunde, hen makkelijk afgaat, wat ze moeilijk vinden en wat hen interesseert. De leerlingen waren erg enthousiast over de geboden opdrachten. Wiskunde kan dus ook heel leuk zijn!
 

Lees verder...
Excursie Den Haag vwo 3
Vanuit het decanaat havo

Havo 3
De leerlingen van havo 3 staan op dit moment voor één van de belangrijkste keuzes in hun schoolloopbaan; het kiezen van een profiel. De afgelopen maanden hebben alle leerlingen zich tijdens de mentorles en begeleidingsles ondergedompeld in alles wat met het kiezen van het juiste profiel te maken heeft. Daarnaast hebben de leerlingen ter voorbereiding op de profielkeuze een interview afgenomen met iemand uit het beroepenveld en hebben ze op school een interesse- en geschiktheidstest gemaakt. Tot slot zijn we donderdag 28 januari met alle havo 3 klassen naar de Scholierenmanifestatie op de Hogeschool Zeeland geweest. Alle leerlingen hebben een workshop naar keuze gevolgd met als doel inzicht te krijgen in de verschillende opleidingen die het hoger beroepsonderwijs aanbiedt. 

Lees verder...
Vanuit het decanaat havo
Nieuws van de sportklassen

Leerjaar 1:
Ondanks de voor de tijd van het jaar veel te hoge temperaturen,  zijn we op 30 november met alle sportklassen gaan schaatsen in Breda. Daar maakten onze leerlingen kennis met de techniek van het langebaanschaatsen. Na de pauze werden kort de volgende clinics aangeboden: ploegen achtervolging, curling, behendigheid, starten. De dag werd afgesloten met een massastart en ronde sprint door de gehele groep.

Leerjaar 2:
Begin november bezochten we de Skidome in Terneuzen en hebben we de eerste twee uren onderwijs gekregen in het skiën of het snowboarden; na een half uurtje pauze mochten we nog 2 uren vrij skiën en boarden. Een leuke middag die "gladjes verliep".
 

Lees verder...
Nieuws van de sportklassen
Olympic Moves

Dit jaar staat er iets nieuws op de agenda van de sportklassen: deelname aan Olympic Moves! Olympic Moves is de grootste schoolsportcompetitie van Nederland waar circa 150.000 leerlingen van 300 middelbare scholen aan meedoen. Dit is bijna de helft van alle scholen en ook het Ostrea Lyceum past dit jaar in het rijtje. Olympic Moves is een jaarlijkse competitie tussen scholen uit het voortgezet onderwijs, waarbij de leerlingen elkaar eerst op school uitdagen, daarna regionaal om vervolgens bij winst deel te nemen aan het nationale kampioenschap in Amsterdam. Deze stad is Hosting City van Olympic Moves The School Final en zij ontvangen de finalisten in en rondom het Olympisch Stadion.

 

Lees verder...
Olympic Moves
Naturalis havo 3 en havo 5

Dit schooljaar hebben de secties biologie en aardrijkskunde de handen weer ineengeslagen en een bezoek aan Biodiversity Center Naturalis in Leiden georganiseerd. Op 2 en 3 december jl. hebben alle havo 3 klassen en de leerlingen van havo 5 met aardrijkskunde in hun pakket, verschillende workshops gevolgd  onder begeleiding van medewerkers van Naturalis.

Voor havo 3 stonden de fossielen en evolutie centraal. Havo 5 ging aan de slag met het eindexamenonderwerp 'Aarde'.

 

 

Lees verder...
Naturalis havo 3 en havo 5
Provinciaal Jeugddebat

Donderdag 22 oktober zijn we met een gezellig klein groepje van 8 Ostrea leerlingen uit vwo 4, 5 en 6 naar het provinciehuis in Middelburg gegaan voor het provinciaal jeugddebat. Eenmaal in het provinciehuis maakten we kennis met de leerlingen van de andere Zeeuwse middelbare scholen. We werden ingedeeld in 4 fracties. Deze fracties waren gemixt wat betreft leeftijd en school, dus het kwam er op neer dat ik in een fractie zat waarin ik bijna niemand kende. Iedere fractie ging samen met twee begeleiders (ex-deelnemers) een voorstel maken. Wij als fractie D moesten een voorstel maken over: 'Hoe blijven we in contact met Zeeuwse jongeren die buiten Zeeland studeren?'. 
 

Lees verder...
Provinciaal Jeugddebat
Anglia examen 2016

Op donderdag 7 april worden alle havo- en mavoleerlingen weer in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan het Anglia examen. Het is alweer het 8e jaar dat wij hier als Ostrea Lyceum aan zullen deelnemen. Inmiddels hebben er al zo'n 1000 leerlingen een examen gemaakt, op onze school alleen al, en meestal met een positief resultaat.

Rond half februari start de inschrijving, en die sluit op 1 maart. Over deze inschrijving ontvangt u rond deze tijd bericht via de e-mail. Mochten er nu al vragen zijn, dan kunt u die stellen via anglia@ostrealyceum.nl .
 

Lees verder...
Anglia examen 2016
Internationale Mep conferentie in Berlijn

Het onbeschrijfbare gevoel
Een korte samenvatting van de internationale Mep conferentie in Berlijn

Sommige momenten in het leven zijn zeer bijzonder. Deze momenten zal je nooit meer vergeten. Week nummer 47 uit het jaar 2015 was er zo één voor mij. In de vorige Nieuwsbrief vertelde ik over de internationale conferentie in Berlijn waaraan ik deel zou nemen. De conferentie stond met een uitroepteken in mijn agenda. Dat ik hierdoor een toetsweek moest missen was onhandig, maar wel realiseerbaar.

De Duitse hoofdstad is een metropool van historische en moderne gezichten. Tijdens deze week heb ik gelukkig ook nog verschillende hoogtepunten mogen aanschouwen:
 

Lees verder...
Pennenactie

Pennen/viltstiften sparen voor het goede doel

Iedereen kent het wel: een pen die niet lekker schrijft of die leeg is. En dan gaat deze vaak hup, de prullenbak in. Niet doen! Op het Ostrea Lyceum zijn we aangemeld bij Terracycle en leveren deze pennen geld op voor het Goede Doel. Vorig jaar heeft de pennenactie € 70,- opgeleverd voor het jaardoel Serious Request.

Wat mag er ingeleverd worden?

 

Lees verder...
Pennenactie
Vrijwilligers gevraagd voor veldwerk bij het Goese Sas!

De biologiesectie vraagt hulp van ouders/verzorgers die graag buiten bezig zijn met  leerlingen. Wat is de bedoeling? Alle brugklasleerlingen van mavo t/m vwo gaan in mei of juni op de fiets een ochtend of middag naar het Goese Sas om veldwerkopdrachten te doen aan het strand. De indeling is als volgt:

 

Lees verder...
Vrijwilligers gevraagd voor veldwerk bij het Goese Sas!
Google Accounts

Alle leerlingen van onze school hebben een e-mailadres op @ostrealyceum.net. Dat werkt met de leerlingnummers voor de @, dus bijvoorbeeld 123456@ostrealyceum.net. Let op dat er na de punt net staat en niet nl! De e-mailadressen zijn Gmail adressen. Inloggen kan dus op mail.google.com. Het standaard wachtwoord is Welkom01 en we adviseren dit meteen te wijzigen.

Alleen met dit e-mailadres kunnen leerlingen bestellen bij www.slim.nl. Als ze dus bijvoorbeeld gratis Office 365 willen gebruiken, dan hebben ze daarvoor dat e-mailadres nodig. Voor vragen kunnen ze terecht bij de ICT-coördinator van de afdeling. Deze informatie is ook te vinden op itslearning als ze links in het menu onder DASHBOARD op Ostrea Lyceum klikken. 



 

Lees verder...
Itslearning app voor leerlingen

Er is een uitstekende app voor itslearning, zowel voor Android als voor iOS. Als de leerlingen de itslearning app installeren, krijgen ze alle berichten van itslearning ook op hun telefoon. Niet enkel de berichten maar ook de opdrachten die ingeleverd moeten worden, bijvoorbeeld!
 

Lees verder...
Gratis Office 365 voor alle leerlingen

Aangezien onze school een overeenkomst met Microsoft en Slim.nl heeft, kunnen alle leerlingen gratis de officiële laatste versie van Office downloaden. Dit pakket kan geïnstalleerd worden op vijf vaste en vijf mobiele apparaten. Ook op Apple apparaten! Bij Slim.nl kunnen onze leerlingen eenvoudig en met hoge korting de nieuwste software, hardware, boeken en accessoires bestellen. 
 

Lees verder...
Gratis Office 365 voor alle leerlingen
Examens oefenen bij www.examensite.nl

Examens oefenen bij www.examensite.nl

Sinds 1 januari is onze school aangesloten bij VO-content. Eén van de voordelen daarvan is dat al onze leerlingen nu kunnen oefenen met eindexamens van alle niveaus. Bij de examens staat een verwijzing naar de stof voor het examen en de leerlingen kunnen dan doorklikken naar vragen die ooit al gesteld zijn in eerdere examens. Docenten kunnen zelf klassen aanmaken en leerlingen volgen. Het is een prachtig systeem dat we warm aanbevelen!


 

Lees verder...
De Ostreaantjes

Het Ostrea Lyceum heeft leerlingen die een stapje verder gaan en meer willen halen uit school dan enkel les. De Ostreaantjes is een toneelgroep, bestaande uit leerlingen met een passie: theater!

Na het Ostrea Stage Event is de toneelclub blijven bestaan. Als de reguliere lessen al lang voorbij zijn, waren zij nog bezig met extra dramalessen en improvisatie toneel. Dit kon alleen maar tot gevolg hebben dat we samen een voorstelling gingen maken voor Serious Request.

De voorstelling Kamp gaat over 5 scholieren op werkweek.

Lees verder...
De Ostreaantjes
Beter leren rekenen

Bij VO-content kunnen de leerlingen ook beter leren rekenen! Ze hebben daarvoor twee programma's, namelijk StudioRekenen en Count-On-Me. De uitleg over het rekenen is te vinden op //www.vo-content.nl/rekenen . Inloggen gebeurt opnieuw via itslearning. Op het DASHBOARD van itslearning staan de links naar de rekenprogramma's.
 

Lees verder...
Beter leren rekenen
Finale Beverwedstrijd

Negen leerlingen van het Ostrea Lyceum hebben zich geplaatst voor de finale van de Beverwedstrijd. Zij horen daarbij tot de best scorende 2% van Nederland. Een buitengewone prestatie! Zij mogen naar de finale op zaterdag 30 januari op de Universiteit van Amsterdam. Hieronder de namen van de finalisten en het aantal punten dat zij scoorden. Het maximum was 180 punten.

In de finale werd in klas 1/2 Lars Verhoeff veertiende en Quinten Aggenbach achttiende. In Klas 5/6 werd Jens Heuseveldt opnieuw ongedeeld eindwinnaar!

 

Lees verder...
Finale Beverwedstrijd
Serious Request Heerlen

We gaan naar Heerlen toe!!

We hebben altijd gezegd dat we als hoogtepunt van de actie voor Serious Request met een bus leerlingen naar Heerlen toe zouden gaan, waar dit jaar het Glazen Huis stond. De eerste maandag van de kerstvakantie begon dus voor de leerlingen die meegingen niet met de bel voor het eerste uur maar met een schoolreisje. Goede sfeer meteen aan het begin van de dag. We mochten naar het Glazen Huis gaan om daar onze cheque met daarop €11.000 te overhandigen. 
 

Lees verder...
Serious Request Heerlen
Verkeerseducatie op het Ostrea Lyceum

Hoe kom je veilig van huis naar school? En natuurlijk weer terug! Hoe ga je om met lastige verkeerssituaties? Waar zitten de gevaren in het verkeer en hoe voorkom je ongelukken? Dat is heel belangrijk. Het Ostrea Lyceum neemt deel aan het VEVO-project van de gemeente en de Provincie Zeeland.

In ieder leerjaar wordt een aantal onderwerpen behandeld. Aan bod komen onder andere: de school-thuis route, de fietsenkeuring, de kantelauto, het dodehoek-project, gastlessen, alcohol,  verkeersonveilig gedrag, multimedia in het verkeer, enz.

 

Lees verder...
Verkeerseducatie op het Ostrea Lyceum
24-Challenge

Op 10 maart is het weer zover! Na een paar weken leuke, enthousiaste voorbereiding mogen we weer een 24-CHALLENGE houden! De naam zegt het al, het is 24 uur gevuld met superleuke en verfrissende uitdagingen. De leerlingen beginnen om 07:00 uur met een gezamenlijk ontbijt en daarna gaan ze 24 uur lang uitdagingen doen met een groep om zoveel mogelijk punten te behalen in teamverband.

 

Lees verder...
Van de decaan mavo

Beroependag Techniek en voorlichtingsavonden

De leerlingen uit klas 2 deden in november mee aan de Beroependag techniek Zeeland (BTZ). Op een praktische manier hebben ze kennis gemaakt met diverse technische beroepsmogelijkheden van designer tot elektrotechnicus. Voor sommige leerlingen was het een eye-opener: techniek kan ook leuk en creatief zijn!

De vierde klassen mavo hebben drie voorlichtingsavonden in november achter de rug, waarbij elke avond zich richtte op één sector. 
 

Lees verder...
Van de decaan mavo
Uit de mediatheek op Oost

8 januari 2016, 11.15 uur. Mediatheek Bergweg, 60 aandachtige leerlingen, 1 grijze meneer, prachtige banners van boekomslagen: 'Het verraad van Waterdunen', 'De boogschutter van Hirado', 'Haaieneiland', 'Manhatan', 'Slavenhaler', 'IJsbarbaar'.

Vwo 2 heeft schrijver van historische jeugdboeken Rob Ruggenberg op bezoek. Hij kan beeldend vertellen over de reizen die hij maakt als voorbereiding op de boeken die hij schrijft. 
 

Lees verder...
 
Ostrea Lyceum 2016