Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

  • 29 mrt Start toetsweek v6
  • 31 mrt t/m 1 apr Reserve toetsdag m4, h45, v45
  • 4 apr Deze week: tevredenheid enquête examenklassen
  • 4 apr t/m 8 apr Toetsweek 3 m4, h45 en v45
  • 8 apr Inzage toetsen v6
  • 11 apr t/m 15 apr Reisweek v45
  • 12 apr Opgave herkansing/inhaal 12.00 uur v6, inzien toetsen 1e uur
  • 14 apr t/m 15 apr Herkansing/inhaal v6
  • 14 apr Technopolis v2
  • 18 apr Start periode 4
  • 18 apr Deze week: elementair boekhouden havo, vwo
  • 18 apr Deze week: start pws v5
  • 18 apr Reserve inhalen/herkansen mondelingen v6
  • 18 apr Deze week: survivalrun (sportklas 1, 2)
  • 19 apr Cijfers definitief inleveren v6
  • 21 apr Uitreiken examendossier v6 (11.15 uur)
  • 22 apr Stuntdag m4, h5 en v6
  • 25 apr t/m 6 mei Meivakantie
  • 12 mei t/m 27 mei Start CE 1e tijdvak havo en vwo
  • 12 mei Excursie Naturalis V4 (met bi in pakket)
  • 16 mei Pinksteren; vrij
  • 17 mei Excursie Blijdorp V5 (met bi in pakket)
  • 18 mei Opgave herkansing 12.00 uur v45
  • 23 mei t/m 24 mei Herkansing/inhaal v45
  • 30 mei Start 3e periode rekentoets (2F en 3F)
  • 31 mei Afname rekenexamen bk4, m34, h45, v56 (2F en 3F)
  • 3 jun t/m 4 jun Ostrea Stage Event
  • 17 jun Freezing circus v3
  • 14 jul Diploma-uitreiking vwo
Van de afdelingsleiding

Beste ouder(s)/verzorger(s),

We zijn ruim over de helft van het schooljaar en leerlingen beginnen langzaam aan het afronden van het schooljaar. De belangen worden zichtbaar, de druk gaat omhoog, de eindsprint wordt door veel leerlingen ingezet. Over een aantal weken beginnen de Centrale Examens. Het vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg begint zelfs al eerder met examens voor de beroepsgerichte vakken.

In de week van 14 maart waren de adviesvergaderingen. Naar aanleiding daarvan waren er deze week docentenspreekuren. Het was prettig om te zien dat zoveel ouders tijdens deze avonden hun belangstelling toonden voor de voortgang van hun kinderen, onze leerlingen.

Voor het Serious Request werd de 24Challenge, een lesmarathon voor klas 4 en hoger georganiseerd. Hiermee werd ruim 4000 euro opgehaald voor het goede doel. Vorige week rondden de leerlingen van de havo met muziek als examenvak het een en ander af met hun eindexamenconcert in 't Beest. Het Ostrea Stage Event, dit jaar op 3 en 4 juni, wordt voorbereid. Vorige week vierden we samen Pasen, waarin aandacht was voor de gebeurtenissen in de wereld. Rondom LOB (loopbaanoriëntatie) worden verschillende activiteiten georganiseerd en leerlingen hebben (voorlopige) vakkenpakketten gekozen.

Ook op de administratie wordt momenteel hard gewerkt. De eerste aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar stromen binnen. De komende weken zal dit aantal per week verder toenemen en wordt duidelijk of het Ostrea gegroeid is.

Wij wensen u veel plezier met het lezen van deze Nieuwsbrief.

Met vriendelijke groeten,
Afdelingsleiding Ostrea Lyceum
 

Lees verder...
Verslag Thema-avond "Social Media" 15 maart 2016

Ongeveer 90 ouders hebben zich opgegeven voor deze avond en die waren er ook wel. Nadat iedereen koffie en thee heeft gedronken, heet Petra Heijnsdijk (voorzitter van de ouderraad) iedereen van harte welkom en stelt ons voor aan Helder Theater en Indigo Preventie.
Mevrouw Saskia Vermeulen van Indigo begint de avond met wat algemene dingen te behandelen waar de jeugd zich mee bezig houdt zoals appen, facebooken, snapchatten, twitteren, enz.
Helder Theater speelt een stukje: dochter van 13 moet 's nachts haar telefoon inleveren en haar vader wil 's-morgens gezellig samen ontbijten, maar dochter is alleen maar met haar telefoon bezig. Het publiek wordt er steeds bij betrokken. Wat doen wij als ouders? 

Lees verder...
24-challenge een groot succes

Helaas, het zit er alweer op. De 24-Challenge!

Ongeveer honderd enthousiaste en fanatieke leerlingen hebben de hele nacht lessen gevolgd en spellen gespeeld. Dit alles zelfs zonder telefoon! 's Ochtends ontbijten met zijn allen om vervolgens 24 uur later er weer te zitten vol met energie! We hebben gelachen, gezongen, geacteerd en gedanst op geweldige muziek. Kortom: het was een ervaring om nooit te vergeten. Bovendien stonden wij als school zelfs in de krant! En hebben wij ook nog een leuk bedrag van € 4570,53 opgehaald voor Serious Request. Dus bereid je maar voor op volgend jaar, bovenbouwers! We hopen jullie te zien! CHALLENGE ACCEPTED!

 

 

Lees verder...
Dag van de leerplicht, 17 maart 2016

Op deze dag staat de landelijke organisatie leerplicht stil bij het recht op onderwijs. Het doel is om de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door tijdens de Dag van de Leerplicht meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, wil men uiteindelijk schooluitval terugdringen.

 

 

Lees verder...
Dag van de leerplicht, 17 maart 2016
Herhaalde oproep: vrijwilligers gevraagd voor veldwerk bij het Goese Sas!

De biologiesectie vraagt hulp van ouders/verzorgers die graag buiten bezig zijn met  leerlingen. Helaas hebben wij nog te weinig vrijwilligers, zodat het lastig kan worden om het programma goed te laten verlopen. Wanneer u besluit om met deze leuke activiteit mee te gaan, dan heeft u bij het Goese Sas de taak te zorgen dat uw twee groepjes alle veldwerkopdrachten doen en dat ze alles noteren in hun boekje. Verder beoordeelt u ook hun werkhouding. De informatie daarvoor ontvangt u ruim van te voren. De indeling is als volgt:

 

Lees verder...
Herhaalde oproep: vrijwilligers gevraagd voor veldwerk bij het Goese Sas!
Van de decanen havo en vwo

De leerlingen van klas 3 hebben hun (voorlopige) profiel- en vakkenkeuze gemaakt. Misschien dat er nog twijfel is over een vak, in dat geval kunnen ze tot 17 mei nog het vakkenpakket wijzigen, daarna is dat niet meer mogelijk. Ouders krijgen het gekozen profiel en vakkenpakket ter ondertekening aangeboden.

Voor de leerlingen van havo 5 en vwo 6 zit het LOB traject er bijna op. Natuurlijk hopen we dat het LOB programma tot een bewuste keuze heeft geleid. Vóór 1 mei moet een leerling zich bij Studielink hebben aangemeld om zeker van een studieplaats te zijn. 

Lees verder...
Van de decaan mavo

Op donderdag 11 februari zijn alle mavo 2 leerlingen naar een opleiding van eigen keuze gaan kijken. Er zaten leerlingen bij opleidingen in Goes, zoals Zorg, maar ook in Vlissingen bij Motorvoertuigentechniek en in Middelburg bij de opleiding Zakelijke Dienstverlening. Voor veel leerlingen was het de eerste keer dat ze kennismaakten met een gebouw van Scalda, dus spannend. Veel leerlingen vonden het ook groot, maar wel mooi.

's Morgens moesten onze leerlingen de handen uit de mouwen steken en voorwerpen maken bij bijvoorbeeld de opleiding metaaltechniek, met een programma werken op de computer bij mediavormgeving en een baby (pop) verzorgen bij zorg. Zo deden leerlingen al ervaring op en moesten ze niet alleen maar luisteren.

 

Lees verder...
Ostrea Lyceum en Het Goese Lyceum starten pilot zomerschool

Vanaf dit schooljaar starten het Ostrea Lyceum en Het Goese Lyceum, locatie Oranjeweg, met de zogenaamde zomerschool. Leerlingen die eigenlijk zouden doubleren, maar voldoen aan een aantal strenge criteria, wordt de mogelijkheid geboden om zich via een speciaal programma van studie en toetsing als nog te kwalificeren voor het volgende schooljaar. Op beide scholen is onderzoek gedaan naar de wenselijkheid en haalbaarheid van de proef met de zomerschool. Na succesvolle pilots in de rest van het land, is besloten om dit jaar te starten met een zomerschool. Het Ostrea Lyceum doet dat voor leerlingen uit vwo 4 en vwo 5. 

Lees verder...
Bezoek gemeentehuis

Op 8 maart brachten de leerlingen uit klas 4 met ma2 in het pakket een bezoek aan de gemeente Goes. Hier kregen leerlingen informatie over het werk in de gemeenteraad en speelden ze een raadsvergadering na. Er werd flink gedebatteerd! Vanuit de gemeenteraad waren Pieter Romijn (D66), Astrid de Jong (SP) en Carel Bruring (GroenLinks) aanwezig. De laatste nam bij het debat de taak van voorzitter op zich en maakte tussentijds tevens een aantal foto's.
 

Lees verder...
Sportklas V3 naar ABNAMRO World Tennis Tournament

Op donderdag 11 februari zijn we naar het ABNAMRO World Tennis Tournament geweest in Ahoy Rotterdam. We waren daar met de twee sportklassen van het vwo en hebben daar allerlei tennisactiviteiten beleefd en gedaan. We hebben naar de tenniswedstrijden gekeken waar bekende en erg goede tennissers op het centre court speelden. In het begin was het wel een beetje moeilijk te volgen maar als je wat langer zat te kijken, begon je het systeem te snappen en werd het steeds leuker om naar te kijken. Naast die belangrijke wedstrijden waren er ook nog andere wedstrijden (rolstoeltennis) en leuke activiteiten.

Lees verder...
Sportklas V3 naar ABNAMRO World Tennis Tournament
Boek in de tas succes voor uitleen mediatheek!

Dit jaar zijn we op de mavo en de havo gestart met het project 'Boek in je tas'. Leerlingen horen altijd iets te lezen in hun tas te hebben, zodat ze bij elk vak op 'vrije momenten' (zoals na het maken van een toets) kunnen gaan lezen. Ook begint iedere les Nederlands sinds dit schooljaar met 10 minuten lezen. We waren erg benieuwd of de uitleenstatistieken een bepaald effect zouden laten zien. In het jaarverslag van de mediatheek 2014-2015 heb ik de leenstatistieken van schooljaar 2013-2014 meegenomen. Daarin kwam naar voren dat op Zuid (mavo en havo) voor Nederlands 2.3 boeken per leerling werden geleend over een hele schooljaar.

 

Lees verder...
 
Ostrea Lyceum 2016