Nieuwbouw-update februari 2025

 
 

 

Voorwoord
Het is alweer een tijdje geleden dat de laatste update verscheen. Dat komt omdat er eigenlijk niet zo heel veel te melden was en we voornamelijk bezig waren met voorbereidingen achter de schermen. Inmiddels is er volop actie op de bouwplaats en wordt het tijd om u weer te informeren.

Tijdens de laatste update schreven we over de sloop en de voorbereidingen voor de bouw. Deze periode is gevoelsmatig alweer een hele tijd geleden. Kijkend naar de bouw is er de afgelopen maanden veel gebeurd. Veel mensen waarschuwden ons voorafgaand voor vertragingen of tegenvallers. Afkloppend durf ik te zeggen dat alles erg goed gaat. Alle credits hiervoor zijn voor het bouwbedrijf Peters Bouw & Onderhoud.

Ik vind het bijzonder om te zien hoe alles wordt uitgedacht, berekend en uitgevoerd ‘op papier’, maar ook op de bouw wordt dag in dag uit ontzettend hard gewerkt.In februari 2024 liet de architect ons de school zien, dat is alweer een jaar geleden. Elke keer als ik afbeeldingen zie van het gebouw, word ik er enthousiaster van. Wat is het bijzonder om mee te maken dat een school voor de komende tientallen generaties wordt gebouwd. In deze update nemen we u mee in de vorderingen van de afgelopen maanden.

Voortgang bouw
De afgelopen maanden is het bouwvlak uitgegraven en voor de kerstvakantie zijn de boorpalen de grond ingegaan. We zijn blij dat het bouwbedrijf voor boorpalen heeft gekozen, want hierdoor was er nauwelijks tot geen geluidsoverlast. De crew van Peters BNO was ondertussen bezig met het maken van de wapening voor in de fundering en met allerlei andere werkzaamheden op de bouwplaats. Vanaf 4 februari werden de vloerdelen gelegd. Dit was een erg indrukwekkend zicht. Vanaf dat moment zagen we écht hoe groot de school zou worden. Op onze socials plaatsen we met regelmaat foto's en filmpjes voor wie het leuk vindt om af en toe mee te kijken. 

Afgelopen 18 februari vierden we met elkaar het heuglijke moment van ‘de eerste kolom’. In eerste instantie waren we van plan om ‘de eerste paal’ te vieren, maar vanwege de tijdsdruk op de bouw was dit niet mogelijk. De wethouder, de heer Meulblok, was gevraagd de handeling te verrichten. Over enkele weken staan de muren. Ik kan het mij bijna nog niet voorstellen hoe het gaat zijn om écht door het gebouw te lopen. Ik weet alleen dat ik er erg naar uitkijk en stiekem niet kan wachten. 

Onze brugklasleerlingen Sam, Gwen en Tim hadden de eer om samen met de wethouder de handeling m.b.t. het plaatsten van de eerste kolom te verrichten. Het volledige filmpje hiervan is te zien op onze socials Facebook, LinkedIn en Instagram. Ook de PZC was aanwezig en maakte er een leuk artikel over.

Planning bouw
Zoals ik zojuist al schreef, kregen we waarschuwingen voor optimistische planningen, maar vooralsnog loopt alles op schema. Dat betekent dat we erop rekenen dat we in oktober 2025 gebouw A betrekken, waarna het carré wordt gesloopt en gebouw B en C wordt gebouwd. 

Het bouwproces tot nu toe
De nieuwbouw vordert gestaag. En wat is er al veel gebeurd sinds de eerste voorbereidende werkzaamheden! Van de ontmanteling van het oude gebouw naar een puinhoop (letterlijk) en daarna weer het opbouwen van de nieuwe school. Er moet natuurlijk nog veel gebeuren, maar het wordt al wel steeds realistischer. We zien afmetingen van lokalen, plekken waar de ramen komen en in- en uitgangen. Dit filmpje geeft een goed beeld van alle werkzaamheden tot nu toe.

Overlast aan de Fruitlaan 
De komende maanden komen er veel vrachtwagens met materiaal naar onze school, daarnaast zijn er kranen en nog meer indrukwekkende machines betrokken bij de bouw van onze school. De ingang aan de Fruitlaan mogen we nog gebruiken, maar eigenlijk is deze ingang van het bouwbedrijf. Ik wil u daarom vragen om niet (ook niet even) te parkeren voor de ingang van de school. Mocht u uw zoon/dochter afzetten, dan kan dit aan de kant van de Lindenstraat of de Wilgenstraat. 

Sfeerimpressie
Steeds meer materialen worden concreet en het gebouw krijgt steeds meer vorm. Dit is erg prettig. Hieronder vindt u wat impressies. Ik hoop dat u daar net zo blij van word als wij als school. Tenslotte beëindigen we ook deze update met een interview met één van de betrokkenen. Dit keer onze conciërge Tarik Anhari die v.w.b. de logistiek rondom de bouw ook intensief is betrokken.

Tot de volgende bouwupdate!

Kun je iets over jezelf vertellen en hoe lang werk je al op het Ostrea Lyceum? 
Mijn naam is Tarik Anhari en ik werk sinds 2003 op het Ostrea Lyceum. Eerst op het Sint Willibrordcollege en daarna op het Ostrea Lyceum. Ik ben begonnen in de schoonmaak en in de loop van de jaren ben ik eerst surveillant geworden en daarna conciërge, hoofdconciërge en sinds november ben ik gebouwenbeheerder. Daarmee ben ik ook leidinggevende van de schoonmakers, de kantinemedewerkers en de conciërges. 

Ik heb nooit gericht gekozen voor werken in het onderwijs, maar ik ben blij dat ik op een school werk. De bedrijvigheid en de reuring op een school met al die leerlingen die nog een hele toekomst voor zich hebben, spreekt me erg aan. 

In 2001 ben ik uit Marokko naar Nederland gekomen en al snel kwam ik terecht op het Sint WC. Daarnaast had ik ook nog verschillende andere werkgevers in die tijd. In Marokko studeerde ik rechten, maar vanwege het taalprobleem toen, kon ik dat in Nederland niet af maken. En hoewel het niet altijd makkelijk was met een jong gezin en veel verschillende banen is mijn motto altijd geweest: “je moet niet zitten klagen, je moet het gewoon doen”. Zoveel jaar, vier lieve dochters (van 22, 19, 15 en 5 jaar) en een kleindochter verder ben ik nu op dit punt aangekomen. 

Wat vind je het mooiste aan jouw werk als gebouwenbeheerder?
Ik doe het werk een paar maanden, dus ik ben nog aan het inwerken. Het is erg afwisselend, je maakt roosters voor collega’s, hebt contact met externen, maar het mooiste is om andere mensen te helpen. Ik vind het belangrijk om oplossingsgericht te denken. Wel mis ik het contact met de leerlingen en stiekem ook een beetje het klussen. Voorheen liep ik 20.000 stappen op een dag als hoofd facilitaire zaken, als gebouwenbeheerder loop ik er soms maar 500, dat is wel een heel verschil. 

Kun je ons meenemen in een werkdag van een gebouwenbeheerder? Wat zijn taken waar mensen vaak geen idee van hebben dat jij ze doet?
Meestal kom ik binnen en loop ik een rondje om te controleren of alles schoon en opgeruimd is. Ik check of het overal warm is en of er niets voor vluchtdeuren staat. Want veiligheid is natuurlijk erg belangrijk. Ook controleer ik of de koffiemachine het doet. We weten dat sommige collega’s dit echt nodig hebben om de dag goed te kunnen starten. Daarna ben ik bezig met administratieve werkzaamheden, zoals het maken en controleren van de planning en het contacteren van externen t.a.v. onderhoud en leveringen. 
De verdeling van de leerlingen over de drie locaties zorgt op dit moment voor extra werk t.a.v. bezetting. De drie gebouwen moeten op tijd geopend en afgesloten worden en de werkzaamheden moeten worden verdeeld over drie locaties. Dat is soms een hele uitdaging. 

Mijn grootste nachtmerrie op dit moment is aankomen op school en merken dat de verwarming een storing heeft. 

Als muren konden praten... welk verhaal zou het oude gebouw dan vertellen? Wat ga je het meest missen? 
Om eerlijk te zeggen ga ik het oude gebouw niet echt missen. Het gebouw is op. De laatste jaren was er ontzettend veel onderhoud nodig. Hier gingen uren in zitten van conciërges, maar ook van externen om het gebouw te repareren. Dit was nodig, maar wel fijn dat we dit straks niet meer hebben. Ik kijk er vooral naar uit dat we in het nieuwe gebouw zitten.

Wat vind je het meest bijzondere plekje van het oude gebouw?
Zonder twijfel de grote binnentuin. Dat is echt uniek en het is leuk om te zien dat er zoveel gebruik van wordt gemaakt. In de zomer zitten leerlingen er lekker samen in hun pauze of een tussenuur en in de winter, als het sneeuwt, worden er regelmatig sneeuwballengevechten gehouden of proberen sommige leerlingen over het ijs van de vijver te lopen of te glijden. Dat blijft leuk, ook als je in vwo 6 zit. Natuurlijk komt er weer een binnentuin, maar het wordt toch anders. 

Wat zijn de geheime plekken in de school?
We hebben op school meerdere grote kelders, waar eigenlijk nooit iemand komt en die zelfs bij de collega’s die al lang op school werken niet bekend zijn. Er is nog een anekdote over een collega-conciërge die lang geleden werd uitgedaagd door een andere medewerker die beweerde dat hij zeker gevonden zou worden omdat hij zeker wist het hele gebouw op zijn duimpje te kennen. Maar verstopt in één van de kelders onder de gymzaal, bleek dat toch niet zo te zijn. Er is een hele dag naar hem gezocht. 

Welke aanpassing in de nieuwbouw gaat jouw werk als gebouwenbeheerder het meest veranderen?
In principe gaan mijn werkzaamheden weinig veranderen, maar natuurlijk hoop ik dat zaken t.a.v. onderhoud minder tijd gaan kosten. Ik realiseer mij wel dat een nieuw gebouw vol zit met nieuwe technologische ontwikkelingen, dus ik hoop dat alle installaties meteen naar behoren werken. 

De nieuwbouw heeft een heel eigen uitstraling en materialen. Heb je daarover mee kunnen denken?
Van het begin af aan heb ik gezegd dat we heel graag andere vloeren in het gebouw willen die minder onderhoud nodig hebben. Op dit moment hebben we in lokalen linoleum liggen, maar dat heeft veel onderhoud nodig. Jaarlijks moet alles uit de lokalen en moeten de vloeren met meerdere lagen in de was gezet worden. Dit is een erg tijdrovende klus en daarnaast ook fysiek erg zwaar. Deze activiteiten kunnen alleen gedaan worden als er geen leerlingen zijn, dus wanneer de collega’s en leerlingen vakantie houden, zijn de conciërges hard aan het werk in het gebouw. Ik ben blij dat het bouwbedrijf heeft aangegeven akkoord te gaan met PVC-vloeren. Maar ook in PVC blijken ook nog allerlei opties zijn: homogeen, heterogeen etc. Ik ben blij met de materiaalkeuze en de kleurstelling.

Hoe verloopt de samenwerking rondom de nieuwbouw? Waar zit de grootste uitdaging?
Ik ben positief verrast over de samenwerking. Bij het 2012-deel waren we als school nauwelijks betrokken. We leveren nu allemaal een bijdrage, waardoor het gebouw van ons allemaal wordt. Ook de samenwerking met onze bouwjuf, Irene, en met het bouwbedrijf verloopt mijns inziens soepel en fijn. 

Als je straks voor het eerst door de nieuwe school loopt, waar verheug je je dan het meest op?
Ik verheug mij het meest op de aula’s. Ik vind het mooi dat we twee aula’s krijgen die ieder een eigen ‘gevoel’ hebben. Ik vind het altijd mooi om leerlingen in groepen te zien pauzeren en daarnaast zijn de aula’s natuurlijk het hart van de school. Dáár gebeurt het buiten lestijd om. 

 

Ostrea Lyceum 2025